25-10-2021
De verschillende soorten thee
Variety
is the very spice of life
that gives it all iets flavour
~ William Cowper
Wist je dat elke theesoort afkomstig is van dezelfde theeplant: de Camellia Sinensis?
Ongelooflijk toch, hoe één plant kan zorgen voor zo’n variatie aan kleuren, smaken en aroma’s!
Diezelfde theeplant levert alle soorten thee: witte thee, groene thee, gele thee, oolong thee en zwarte thee. Het verschil zit hem echter in het verwerkingsproces van de theeblaadjes. Afhankelijk van welke stappen de theebladeren na de pluk ondergaan, krijg je een andere theesoort en dus andere geuren en smaken in je kopje.
Witte thee
Witte thee is de theesoort die de minste stappen ondergaat bij de verwerking. Deze thee is bijgevolg erg puur. De blaadjes worden geplukt en heel kort verflenst/verwelkt in de zon of in een droogkamer. De blaadjes verliezen nu al ongeveer 30% vocht. Vervolgens worden ze gedroogd in een droogoven. Zo verdampt het resterende vocht in het blad. Enkel de blaadjes van de eerste lentepluk kunnen gebruikt worden om witte thee te maken. De thee heeft een lichtgele kleur.
Groene thee
Voor groene thee worden de blaadjes geplukt en een beetje verflenst. Daarna worden ze, om oxidatie te voorkomen, gewokt of gestoomd (typisch voor Japanse thee). Vervolgens worden de theeblaadjes gerold om hun specifieke vorm te krijgen en vervolgens worden ze gedroogd. De thee kleurt geel tot groen in je kopje.
Gele thee
Om gele thee te maken is er een extra stap nodig in het productieproces. Na de pluk worden de blaadjes verflenst en vervolgens gewokt om oxidatie te voorkomen. Vervolgens worden de theeblaadjes afgedekt met vochtige doeken. Dit zorgt voor de gele verkleuring in de blaadjes. Daarna worden de theeblaadjes gerold en gedroogd.
Oolong thee
Oolong thee wordt gemaakt door de theeblaadjes te plukken, verflensen en te kneuzen. Vervolgens start het oxidatieproces. De enzymen in het theeblad gaan reageren met de aanraking van lucht en het blad wordt bruin. Wanneer de blaadjes verhit worden (wokken), stopt het oxidatieproces. Afhankelijk van de duur van dit proces krijg je een meer of minder geoxideerde oolong thee. De smaken kunnen dus erg verschillend zijn. Vervolgens worden de blaadjes gerold en gedroogd. Soms worden de theeblaadjes na het drogen nog geroosterd.
De kleur van de thee zal afhankelijk zijn van de oxidatiegraad. Een kort geoxideerde thee kleurt eerder donkergeel en een langer geoxideerde thee zal bruin kleuren.
Zwarte thee
Bij het maken van zwarte thee worden de theeblaadjes volledig geoxideerd. Na de pluk worden de blaadjes verflenst en gekneusd, zodat het oxidatieproces kan starten. Na volledige oxidatie van enkele uren worden de blaadjes gerold en gedroogd. De thee kleurt bruin tot rood in je kopje.
Puerh thee
Om Puerh thee te maken vertrekt men van een groene thee. Na het drogen wordt de thee in een vochtige ruimte gelegd om te rijpen. Tijdens het rijpen ontstaat er een gistingsproces (fermentatie). Dit geeft de thee een erg unieke smaak, een beetje medicinaal.
Het fermentatieproces kan op twee manieren gebeuren: het natuurlijk laten rijpen (raw puerh) of door de thee af te dekken met doeken zodat de fementatie sneller gaat (cooked puerh).